Een groen dak op onze schuur, een heel logische keuze

We hebben een tijdje geleden besloten om het dak van de schuur eens helemaal onder handen te nemen. Het dak begon slecht te worden en we hadden van de gemeente een vergunning gekregen om de schuur wat verder uit te breiden. Praktisch, want we kwamen eigenlijk elke dag al ruimte te kort. We overwogen de verschillende mogelijkheden, hebben verschillende prijzen opgevraagd en daarna hebben we alles van tafel geveegd. Mijn man had de optie gezien van een groen dak. En een groen dak aan laten leggen middenin de stad, dat vonden we een heel erg aantrekkelijk idee. Niet alleen omdat een groen dak ervoor zorgt dat de buurt weer wat groen rijker is, maar vooral omdat we op deze manier een beetje bij kunnen dragen aan de luchtkwaliteit hier in de buurt. Een groen dak is onze manier om onze ecologische voetafdruk wat kleiner te maken. En laten we eerlijk zijn: we hadden altijd het idee dat het aanleggen van een groen dak een ontzettend lastig karwei was, totdat we op de website van SimpelSedum uitkwamen. Op simpelsedum.nl zagen we direct dat het veel makkelijker is dan we dachten en we namen direct contact op.

De helling bij een groen dak

Bij het aanleggen van een groen dak gaat het allemaal om de helling:

  • Een plat dak is het meest geschikt;
  • Een lichte helling is geen probleem;
  • Een scherpe helling maakt overleg verplicht voordat je begint.

Het dak van onze schuur was altijd een normaal dak met een flinke helling. Maar aangezien we toch aan het werk gingen met uitbreiding, besloten we om heel de schuur omhoog te trekken. Hierdoor kreeg de schuur een plat dak dat uitermate geschikt werd voor het aanleggen van een groen dak. Tegelijkertijd kregen we veel meer kubieke meter erbij. We konden heel veel meer kwijt op de verdieping van de schuur en dat zorgde ervoor dat we ineens ruimte over zouden houden in de schuur. We hebben nu heel de begane grond vrijgehouden voor gereedschappen en het werken zelf. Op de bovenverdieping staat een rek voor materialen en worden bijvoorbeeld de tuinmeubels opgeslagen in de wintermaanden. En dat alles onder een fraai groen dak waar nauwelijks onderhoud aan nodig is. Veel beter hadden we het niet kunnen treffen, we zijn namelijk uitstekend begeleid bij het maken van alle keuzes in het proces.

Verken zelf de mogelijkheden eens

We hebben vaak het idee dat het veel werk is om rekening te houden met het milieu. Het wordt ervaren als lastig, duur en omslachtig. Maar dat is het allang niet meer. Er zijn veel bedrijven in de markt gesprongen die nieuwe mogelijkheden ontwikkeld hebben. Zo is het tegenwoordig ontzettend makkelijk om afval te scheiden, is het maken van groene daken een fluitje van een cent en zijn er veel subsidies te vinden voor maatregelen die beter zijn voor het milieu. Doe daarom de mogelijkheden niet op voorhand af als te duur of te moeilijk, maar kijk eerst eens naar de opties die er zijn. Door de mogelijkheden te verkennen, kom je er al snel achter dat er genoeg gedaan kan worden. Wanneer iedereen hier een steentje aan bijdraagt, kunnen we binnen korte tijd echt grote stappen zetten. Wijs niet altijd naar de bedrijven die beter moeten gaan werken en minder energie moeten gebruiken. Kijk eerst eens naar jouw eigen huis en de buurt en bekijk wat je zelf kunt doen om onze wereld geschikt te houden of maken voor onze kinderen en kleinkinderen, want zij verdienen het.