Muziek en techniek onlosmakelijk verbonden

Ben jij een echte muziekliefhebber? Dan wil je jouw favoriete muziek natuurlijk dagelijks beluisteren. Dat kan tegenwoordig op velerlei manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de radio, Spotify, muziekvideo’s op televisie of het ouderwets kopen van een album in de winkel. En welke van deze manieren het beste is? Dat vertellen we je wekelijks op de blog van Jazz Orkesten!

De ouderwetse platenspeler

De tijd dat we onze favoriete jazznummers alleen nog konden luisteren via een platenspeler en een stoffige LP (ook wel grammofoonplaat genoemd), ligt inmiddels ver achter ons. Toen in de jaren 80 zowel de CD-speler als de Walkman hun intrede deden, nam de populariteit van de LP al snel af. Toch is er tegenwoordig nog een kleine groep liefhebbers die het natuurlijke geluidskarakter van de grammofoonplaat roemt. Een gulden middenweg zijn tegenwoordig de USB-platenspelers, die geschikt zijn voor directe aansluiting op een computer.

Van Walkman naar MP3-speler

De Walkman met audiocassette was in de jaren 80 een groot succes en al snel kwam er ook een alternatief met CD beschikbaar: de Discman. Beide geluidsdragers waren niet alleen zeer geliefd onder jongeren, maar onder iedereen die op elke willekeurige locatie muziek wilde kunnen luisteren.

Na de milleniumwisseling veranderde alles, toen de MP3-speler op de markt werd gebracht. Dit apparaat was kleiner dan elke andere geluidsdrager daarvoor en bood ook nog eens de benodigde capaciteit om talloze albums mee te dragen. Zo had de gebruiker een kleine muziekbibliotheek in zijn zak!

Muziek toegankelijker dan ooit tevoren

Inmiddels zijn we niet meer anders gewend dan dat we al onze favoriete muziek op onze telefoon kunnen beluisteren. Of het nu via Spotify, via de internetradio of via een YouTube-app is; muziek is altijd en overal beschikbaar. Dat is een ontwikkeling die we bij Jazz Orkesten alleen maar kunnen toejuichen.

De toename van het aantal telefoons en andere mobiele apparaten zoals tablets brengt echter ook nieuwe problemen met zich mee. We luisteren namelijk niet alleen muziek op al deze devices, maar bezoeken er ook websites mee en verrichten er onze werkzaamheden op.

Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van belang bij gadgets

Hierdoor stellen we tegenwoordig hoge eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, techniek en veiligheid. Zo is responsive webdesign tegenwoordig een vereiste voor een goede weergave van een website op een smartphone (deze website is ook responsive) en is een veilige back-up van bestanden noodzakelijk om je belangrijke documenten nooit te verliezen.

Jazz Orkesten schrijft over al deze ontwikkelingen en meer. Wij geven jou niet alleen de beste tips op het gebied van muziek, maar vertellen je ook op welke apparaten je deze het beste kunt beluisteren. Ook tippen we je over gerelateerde onderwerpen zoals de veiligste cloudopslag, de voordeligste USB-sticks en de beste websitebouwers. Hou onze blog in de gaten om altijd op de hoogte te blijven!