Jazz: de stijl van de vernieuwing

Jazz staat als muziekstijl bekend om de vele improvisatie en snelle vernieuwing in het genre. En net zoals de jazz continu evolueert, verandert ook het platform van Jazz Orkesten. Wij schrijven namelijk al lang niet meer alleen over jazzorkesten, maar behandelen alle onderwerpen die voor de jazzliefhebber interessant zijn. Van jazzfestivals tot muziekspelers en van feestkleding tot datingtips; op onze blog vind je de beste adviezen en aanbiedingen waarmee jij je voordeel kunt doen.

De geschiedenis van het genre

Jazz is van oorsprong een mengelmoes van verschillende muzikale invloeden en is ontstaan in het New Orleans van begin vorige eeuw. Andere stijlen als blues, Franse marsmuziek, ragtime, negrospirituals en folk hebben allemaal een grote invloed gehad op de volwassenwording van het genre. Hoewel jazz in de begindagen bepaald niet populair was bij het grote publiek, kwam daar verandering in toen gerenommeerde jazzorkesten in de jaren 30 sterk in opkomst kwamen.

De hoogtijdagen in de geschiedenis van de jazz vonden plaats in deze tijdsperiode, toen het een van de meest geliefde vormen van dansmuziek was. Met de opkomst van de rock-‘n-roll in de jaren 50 kreeg het genre er echter een geduchte concurrent bij. Omdat jazzartiesten daarnaast steeds vaker experimentele stijlen uitprobeerden, verloor de jazz populariteit bij het grote publiek. Het is echter juist deze constante vernieuwing die liefhebbers wereldwijd nog altijd zeer aanspreekt.

Hippe muziekgadgets met optimale bescherming

Op het hoogtepunt van de zogenaamde swingperiode kon jazz op twee manieren beluisterd worden: op de grammofoonplaat of live bij een jazzorkest. Omdat de tweede optie niet voor iedereen betaalbaar was, was de LP in die jaren een zeer populaire geluidsdrager. Hoe anders is dat tegenwoordig. Anno 2016 heeft iedereen een mobiele telefoon en elk jazznummer is met één druk op het scherm af te spelen. Veel mensen gebruiken hun telefoon in de praktijk dan ook vooral als een MP3-speler of videospeler.

Natuurlijk wil je er echter wel een beetje stijlvol bij lopen, want veel smartphones zien er exact hetzelfde uit. Op de blog van Jazz Orkesten schrijven we daarom regelmatig over de hipste hoesjes en cases, zodat jouw telefoon een ware transformatie ondergaat en ook nog eens goed beschermd wordt tegen een val of andere mogelijke schade.

Tips over orkesten, feestkleding en dating

Ga je liever zélf naar een live jazzorkest dan dat je de herhaling op YouTube terugziet? De redactie van Jazz Orkesten tipt je geregeld over de leukste festivals en gerelateerde onderwerpen zoals goedkope feestkleding en de beste licht- of geluidsapparatuur. En kom je op al deze festivals maar niet de ware tegen?

Ook dan helpen we je uit de brand, want we reviewen veelvuldig de beste dating- en relatiesites. Zo kom je makkelijk in contact met gelijkgestemden en kun je jouw favoriete jazznummers voortaan met een partner beluisteren. Wel zo gezellig!